Związek Handlowy Czarnego Oka

Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Re: Związek Handlowy Czarnego Oka

Post autor: Skryba »

Wiesz co, powiem Ci że mnie zagiąłeś, bo nie mam zielonego pojęcia czy w XVI wieku ktoś by potrafił taką operację czy sterylizację przeprowadzić xD
Zrobimy tak - wrzuć tu jakiś dowód z literatury historycznej dostępnej online, ok?
Bo trochę jestem sceptyczny czy to te czasy już. A jednocześnie nie mam ochoty by to było w mojej historii przeglądarki xD

4, 5 - ok
8 - ok
9 - opisz proszę tych reprezentantów władzy księcia; co do sprzeciwu wobec księcia tak może być w teorii, spoko.
10 - ok
11 - opisz to trochę pls
12 - nadal jestem sceptyczny
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Kociebor

Post autor: Kociebor »

https://en.wikipedia.org/wiki/De_Humani ... bri_Septem
na disco masz też plik źródłowy do opracowania
https://www.ctsnet.org/article/history- ... monitoring
Tutaj kolejne o operacjach na płucach, zasadniczo to jest też prostszy pomysł na sterylizację u kobiet, w sensie termiczna. Choć zasadniczo, mógłby być też celibat i zakaz posiadania dzieci przez kandydata. cośtam cośtam czystośc, cośtam cośtam.
9. okay
12 - a coś z żegluga może, np lepsi nawigatorzy itp.
Awatar użytkownika
Tymus

Post autor: Tymus »

To jeszcze ode mnie:
A. Nie widzę nigdzie informacji o mniejszej religii.
B. Władza w rękach ludu - tak jak pisaliśmy w innym podaniu, widząc doświadczenia z poprzedniej edycji nie chcielibyśmy tego traktować za minus
C. Wolałbym byś nie brał mniejszego kraju z liczniejszą populacją - zwłaszcza, że oba modyfikatory wpływają na jedną rzecz - PP.
Kociebor

A. hmm dorzucę nieco pomieszania z innymi nurtami wiary w kruczą
B. Rozumiem jak najbardziej
C. Jak najbardziej czaję, po tym jak wyjaśniliście że PP to ludność wiejska wolałbym nawet by było to bardziej coś ala większa ludność w miastach, tam po prostu śmiertelność powinna być mniejsza a środowisko bezpieczniejsze. Mam aktualnie większe miasta, myślę czy to konieczne. A coś w rodzaju bonusu do marynarki?
Awatar użytkownika
Tymus

A. To musi być osobna wiara albo herezja - nurt w głównej wierze nie przejdzie
C. Może taki sam bonus jak ma Saharczyk?
Kociebor

A - wezmę religię z północy od Republiki Avonarskiej, może jakąś domieszkę herezji sępiego króla niewielką bo to pasuje.
B - A wiesz, brzmi bardzo fajnie, nie powiem kupuje mnie to
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Post autor: Skryba »

Niech będzie zgoda na te operacje, ale tylko na osobie władcy. Bez występowania szerzej (czyli wiedza jest, ale limitowana).
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Awatar użytkownika
Tymus

Jako, że poza kwestią mniejszości religijnej nie mamy więcej uwag to:

PODANIE WARUNKOWO ZAAKCEPTOWANE

Warunkowe zaakceptowanie oznacza:
I. Na skutek innych podań mogą jeszcze wyniknąć kwestie, które trzeba będzie to doprecyzować (zwłaszcza w przypadku konfliktu podań).
II. Zmiany modyfikatorów mogą ulec zmianie z uwagi na balans.
III. Możesz dalej proponować zmiany, natomiast od teraz każda zmiana podania musi być wcześniej konsultowana z GMami.
IV. Możliwe jest "ponowne otwarcie podania" na Twoją prośbę, w przypadku znacznej zmiany mechaniki lub zmiany stanu startowego.

Natomiast uznaję, że w kraju będzie mniejszość religijna z podania Adolfusa lub inna jeśli ona nie przejdzie. Powoływanie się potem na fakt, że nie ma tego w podaniu będzie skutkowało powodziami, suszami, dżumą i lawinami.
Modyfikatory:

Tradycje morskie
W tym kraju życie zależy od morza, i to bardziej niż by się mogło wydawać
Skutek: W przypadku wyprawy oraz wojny, łatwiejsze jest zmobilizowanie "cywilnych" okrętów

Działająca akademia
Krucza Akademia, jeden z niewielu bardzo starych uniwersytetów na kontynencie
Skutek: Kraj posiada Kruczą Akademię, która chociaż niedofinansowana może zostać łatwiej rozbudowana

Duże miasto
Sanethal jest istną perłą północy, potężnym ośrodkiem miejskim stanowiącym w zasadzie centrum regionu
Skutek: Kraj otrzymuje dodatkowe 5 PB na start

Bonusy z handlu
Państwo to słynie z handlu przede wszystkim morskiego, mawia się że ci którzy przekupili nawet krucze bestie potrafią dogadać się z każdym
Skutek: Kraj rozpoczyna grę z 45% współczynnika handlu

Mały kraj
Nixowie zajmują głownie wybrzeża a teren wysp na północy półwyspu jest nie zamieszkały z uwagi na bycie siedliskiem wielkich kruków.
Skutek: Kraj zaczyna z 2 prowincjami mniej i 40 PP mniej

Nieefektywna administracja
Nixowie zajmują głownie wybrzeża a teren wysp na północy półwyspu jest nie zamieszkały z uwagi na bycie siedliskiem wielkich kruków.
Skutek: Startowy poziom centralizacji w kraju wynosi 35%

Mniejsza liczba zamków
Skutek: Kraj startuje z jednym zamkiem II poziomu mniej oraz dwoma zamkami I poziomu mniej
Zablokowany

Wróć do „Zaakceptowane”