Apele

Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Re: Apele

Post autor: Skryba »

Przypominam też o herbach!

viewtopic.php?p=349#p349
są już zasady zaawansowanego startu, każdy już powinien też mieć swoje tajne forum. Bardzo proszę o rozpiski, jak będą gotowe to dostaniecie dochody.

Brakuje już dosłownie tylko drobiazgów, wieczorem domykamy mapę (Ellahar i NPC koło jeziora) - i JEDZIEMY! +(oo)[]

PS jako, że z wojskiem i jego kosztami możecie mieć na początku słabe rozeznanie, jak ktoś już planuje wojować - może wrzucić do rozmów z MG zapytanie typu: wystawiam 2 LP, 3 LK i ustawiam aprowizację na 50%, targetem mój sąsiad na zachód - ile będzie mnie to kosztować? Zrobię Wam wycenę, by była większa jasność, zanim uderzycie naprawdę ;-)
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Wrzucajcie na TFy info o doktrynach, by mi czasem coś nie umknęło :)
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Wobec kontrowersji z pojęciami gród/miasto i startowymi poziomami PP wrzucam tutaj NIEOFICJALNĄ rozpiskę, którą wrzuciłem też na discord. Nieoficjalną z tego powodu, że Telikos2 ma być grą prostą mechanicznie i nie chcę, by potem ktoś mnie łapał za słowo ile dokładnie do setki czy tysiąca powinien mieć ludzi w Państwie. Rozpiska jest zrobiona po to, by pokazać że "grody" wcale nie są małe. W związku z tym też zmieniam pojęcia w zasadach, gród będzie małym miastem a miasto będzie dużym miastem, by zapewnić większą klarowność. Mimo, że dla epoki byłoby to lepsze określenie ;P ale welp.
Zakładając że w całym Telikosie może być z ~20 milionów ludzi i mamy z tego co pamiętam 33 kraje to na kraj jest jakieś 600 tys. ludzi
600 tys. = 200 PP to daje 1 PP = 3,000 ludzi
10 PP („gród”) = 30,000 ludzi
Wielkość średniowiecznego Krakowa
Natomiast miasto (tak naprawdę metropolia), 50 PP = 150 tys. ludzi. Populacja Konstantynopola to było między 250 tys. a milionem w zależności od okresu. Kordowa – od 100 tys. do miliona.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Dużo z Was tak robi, więc poproszę tutaj z wokandy - nie rozdawajcie proszę PP i PB "od linijki" gdzie każda prowka ma 10PP/10PB, pobawcie się tym trochę, a nie taka standaryzacja jak granice w byłej brytyjskiej Afryce ;-)
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

W weekend pojawią się mapy z PP/PB państw NPC. Do tego czasu też proszę o przygotowanie Waszych.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Na waszych mapach i wykazach - proszę używajcie numeracji prowincji z oficjalnej mapy numerycznej (w dziale encyklopedia). Nie musicie używać samej mapy, bo wiem że ciężko się ją formatuje, chodzi mi o same numery. One są do oficjalnego użytku. Trudno by każdy miał prowincje nr 1 do 15.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Jak chcecie coś z fauny i flory takiego mniej typowego u siebie, to piszcie na priv (najlepiej na forum by był ślad po tym). Na razie Badet dostał tygrysy syberyjskie a Hareeon sekwoje. Jak się logika będzie trzymać, klimat i czasy zgadzać chociaż trochę, to jestem skłonny cosik dać. I nie Ilmen, nie dostaniesz tych pasożytów wodnych xd
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

W związku ze zbliżającym się terminem RW priorytetem (absolutnym!) jest uzupełnienie PP i PB. Jeśli ktoś tego nie zrobił jeszcze i nie zrobi, zastrzegam sobie prawo przydzielenia punktów za niego.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Mamy dzisiaj ostatni dzień tury, a zakładanie i uzupełnianie obowiązkowych tematów idzie jak po gruzie. Upomnienie dla

Chorwianie
Gryfowie
Morianie
L.Teryjskie
- za brak podziału PP/PB

Alikan
Arran
Chorwianie
Gryfowie
Ladycja
Libuszanie
Morianie
Osogowo
Rizei
Saelidzi
L.Teryjskie
Wodanie
- za brak kostuchy

Sankcja za brak PP/PB to oczywiście brak dochodu, więc będziecie jeden dochód w plecy @Bolololo @Szyszek @Krewetki @Winopik
Co do braku kostuchy - w razie braku współpracy mogę zarąbać na start następnej tury losową postać, just sayin' :P

Przypominam, że wszelkie nieobecności powyżej 3 dni należy zgłaszać na forum w temacie Nieobecności.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Makra w arkuszu dziecioroba wywalają się, gdy w imionach postaci są znaki specjalne, także gorąca prośba by przy zgłaszaniu się ich pozbywać. Tylko polskie literki.
Zablokowany

Wróć do „Rekrutacja, zasady, lore, OG”