Pytania do zasad
Re: Pytania do zasad
Hehe, Skryba cannot into math
Może być 33/67, ważne by nie przekroczyło 70.
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Mamy się bać przed rozdawaniem budżetów?Skryba pisze: wt lip 05, 2022 9:49 pm Hehe, Skryba cannot into math

A teraz kolejne pytanko. Rodzinę dynastii można rozpisać na max 6 członków z czego wyjdzie max 4 dorosłych. Generałów można dać max 5 + 3 rezerwowych. Czy jak w swojej rodzinie mamy generałów, to w tedy rodzinę poszerzasz o 1 członka, czy to będzie po prostu strata w możliwości rozpisania postaci, bo będzie się pokrywało?
Będzie się pokrywało.
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
viewtopic.php?f=23&t=66
Mam małą zagwozdkę z tym tematem, czytam to już któryś raz. Technologie opłacany PB, a Dwór PP.
Mam to rozumieć, że skoro na start mamy 200 PB i 200 PP, które rozmieszczamy po wszystkich prowincjach, to wyznaczamy ile z tych środków będzie nam znikać co turę, aby opłacać Dwór i Technologię?
Mam małą zagwozdkę z tym tematem, czytam to już któryś raz. Technologie opłacany PB, a Dwór PP.
Mam to rozumieć, że skoro na start mamy 200 PB i 200 PP, które rozmieszczamy po wszystkich prowincjach, to wyznaczamy ile z tych środków będzie nam znikać co turę, aby opłacać Dwór i Technologię?
Jak rozumiem to nie znikać, bo Ci ludzie nie są mieleni na jedzenie dla dworu, tylko jaka część ludności/bogactwa będzie "pracować" na rzecz dworu/technologii, a zatem nie będzie liczone na rzecz dochodu.
"Mieleni na jedzenie". Śmiechłem
No właśnie tak się zastanawiałem na jakiej zasadzie mogą znikać ludzie? PB to jeszcze jako tako, złożę się wykorzystuje i tyle, ale PP? Jednak to co piszesz ma teraz sens. Wydobycie i zużyte na technologię, więc nie liczy się do dochodu. Ludzie pracują dla mnie, więc nie płacą podatków, więc też nie nie liczy do dochodu.

Jest dokładnie tak, jak mówi Gustaw. Te PP i PB nie znikają z mapy, ani nic takiego. Zmniejszają Ci podstawę dochodu, bo pracują na techy i dwór. Więc dochód finalny też będzie odpowiednio mniejszy.
Fabularnie jak to widzę opisałem w zasadach (oczywiście i tak jest to uproszczenie, no bo nie da się tego tak 1:1 wytłumaczyć). PB to np. drogocenne surowce idące na opłacenie wynalazców i samą konstrukcję/implementację wynalazków. PP to ilość ludzi pracujących w polu by wyżywić takiego darmozjada, jakim jest np. malarz pracujący na dworze
Fabularnie jak to widzę opisałem w zasadach (oczywiście i tak jest to uproszczenie, no bo nie da się tego tak 1:1 wytłumaczyć). PB to np. drogocenne surowce idące na opłacenie wynalazców i samą konstrukcję/implementację wynalazków. PP to ilość ludzi pracujących w polu by wyżywić takiego darmozjada, jakim jest np. malarz pracujący na dworze

Pytanie o Kostuchna i kwestie zgonów. Mamy usunąć osoby, które zginęły w pierwszym poście, czy wszystkich co zostało przypisujemy do nowego posta? Tak samo wprowadzanie nowych postaci do kostuchy?
Usuwanie
Tak, możesz usuwać te postaci z 1szego posta, ja je i tak już mam w excelku.
Dodawanie
Informuj proszę dodaniem nowego posta w temacie Kostucha.
Tak, możesz usuwać te postaci z 1szego posta, ja je i tak już mam w excelku.
Dodawanie
Informuj proszę dodaniem nowego posta w temacie Kostucha.