Każdy kto chce zagrać musi złożyć podanie. Odbywa się to przez wstawienie na forum „Rekrutacja” nowego tematy z nazwą swojego kraju i po myślniku nickiem pod którym się gra na forum. W pierwszym poście tego tematu powinno się znajdować podanie właściwe, czyli opis kraju wraz z wypisanymi na dole wybranymi przez siebie mechanicznymi cechami z tematu „Doktryny i bonusy startowe”. Opis doktryny czy bonusu startowego należy do obowiązków gracza np. w wypadku wzięcia „raczkującej oświaty” należy opisać krótko historię uniwerka, czego tam się uczy i jaki to ma wpływ na kraj (i dlaczego znikomy na razie). Ogólnie podanie powinno oprócz tego nakreślać takie rzeczy jak:
- Kultura kraju
- Religia kraju
- Ustrój i jak zmienia się władza (władca)
- Historia kraju
- Oddziały wojska zawodowego
- Mapa obszaru, który chcemy zająć
- Wybrane doktryny i bonusy startowe
- Jeśli państwo znajduje się w zasięgu byłych granic Imperium, należy uwzględnić historię tego kraju
Pod podaniem GM zaakceptuje podanie, albo będzie kazał coś zmienić i po wprowadzeniu zmian akceptuje podanie. W wypadku konfliktu podań, czyli sytuacji w której 2 graczy będzie chciało zrobić kraj na tych samych terenach, decyzję podejmujemy na podstawie podania – które jest ładniej, zwięźlej, sensowniej i estetyczniej zrobione. Bardzo bym prosił, żeby podanie nie było za długie – tak max na 4 wordowskie strony A4 (czcionką 11). Wiem, że są tacy co lubią się rozpisywać o historii systemu prawa w wymyślonym przez siebie kraju, tego typu smaczki można sobie wypisać potem na swoim forum, a w podaniu proszę o poszanowanie czasu MG. Dodatkowo informuję, że nie zawsze będziemy się trzymać waszych podań – a precyzyjniej – niektórych ich części. Dotyczy to głównie sytuacji, gdy ktoś sobie opisał, że jego kraj ma świetną gospodarkę, sprawną administrację, wielkie wojsko, prosperujący handel a na dodatek jest stabilnie i nie było wojny domowej od 200 lat bo szlachta jest lojalna – no ładny opis może by z tego wyszedł ale nie ma przełożenia na grę.
Od razu zastrzegam też, że mam w głowie czarną listę graczy, których zachowania ze wcześniejszych edycji/innych gier pbf uważam za niesmaczne i rażąco nieuczciwe. Nie jest to lista długa, a prawdopodobnie osoby zainteresowane zdają sobie sprawę z pozycji na tej liście (chociaż może ich intelekt mnie znowu zaskoczy). Dodatkowo są jeszcze gracze, którzy może na czarnej liście się nie znajdują, ale, które na wcześniejszych grach nie podchodzili do gry poważnie/role-playowały władcę z wylewem/zachowywały się skrajnie agresywnie kilka gier z rzędu. Takim graczom nie zabronię grać, ale nie będą miały pierwszeństwa w wypadku konfliktu podań, albo będę miał dla nich specjalne wymagania (np. zabronię im brać określonych doktryn).
I na koniec pamiętajcie jeszcze jedną rzecz – wszystko co napiszecie w podaniu może być użyte przeciw wam.Od razu zastrzegam też, że mam w głowie czarną listę graczy, których zachowania ze wcześniejszych edycji/innych gier pbf uważam za niesmaczne i rażąco nieuczciwe. Nie jest to lista długa, a prawdopodobnie osoby zainteresowane zdają sobie sprawę z pozycji na tej liście (chociaż może ich intelekt mnie znowu zaskoczy). Dodatkowo są jeszcze gracze, którzy może na czarnej liście się nie znajdują, ale, które na wcześniejszych grach nie podchodzili do gry poważnie/role-playowały władcę z wylewem/zachowywały się skrajnie agresywnie kilka gier z rzędu. Takim graczom nie zabronię grać, ale nie będą miały pierwszeństwa w wypadku konfliktu podań, albo będę miał dla nich specjalne wymagania (np. zabronię im brać określonych doktryn).