Księżyc nie orbituje bezpośrednio karła, tylko pośrednio w swoim układzie z planetą.
Wydaje mi się, że to już tłumaczyłem a na dodatek jest to napisane bezpośrednio w temacie kosmologia

Co do czasu dnia i nocy, tak, przyjmijmy że jest to w miarę po równo. Dokładnych obliczeń nie będę robić, bo po pierwsze nie potrafię, po drugie nie ma raczej takiej potrzeby.
Grawitacja jest zupełnie inna, ale czy jest sens definiować dokładnie? Siły przyciągania karła i planety są na pewno o wiele większe, sam księżyc też jest masywniejszy.
Tak jak wspominałem na DC, nie ma sensu ustanawiać się z pozycji obserwatora ziemskiego, bo nie gramy na Ziemi, a mieszkańcy Imperiusa nie wiedzą nawet czym ona jest. Więc prawa fizyki które ich obowiązują, są dla nich jedynymi znanymi i naturalnymi.
Wprowadziliśmy zmianę mechaniczną w dylatacji czasu, ja dodałem trochę flavouru fabularnego, ale jak wspominałem jeżeli ktoś będzie mnie chciał zagiąć swoją wiedzą z zakresu fizyki na pewno tego dokona

Także.. nie pastw się nade mną xD jeżeli jest jakiś wielki absurd, to daj znać, ale poza tym jak wyżej.