Pytania i odpowiedzi

Ogłoszenia, pomoc itp.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Skryba »

@Princeps tylko planeta ma stałą stronę ciemną i stałą stronę jasną. Księżyc orbitując wokół planety (która przypomnę - jest olbrzymia) ma normalne cykle dnia i nocy oraz pór roku (bo cały układ na dodatek orbituje wokół czerwonego karła, więc są jak najbardziej pory gdy jest go bliżej i gdy jest go dalej, wespół ze swoją planetą).
Księżyc nie orbituje bezpośrednio karła, tylko pośrednio w swoim układzie z planetą.
Wydaje mi się, że to już tłumaczyłem a na dodatek jest to napisane bezpośrednio w temacie kosmologia :)

Co do czasu dnia i nocy, tak, przyjmijmy że jest to w miarę po równo. Dokładnych obliczeń nie będę robić, bo po pierwsze nie potrafię, po drugie nie ma raczej takiej potrzeby.

Grawitacja jest zupełnie inna, ale czy jest sens definiować dokładnie? Siły przyciągania karła i planety są na pewno o wiele większe, sam księżyc też jest masywniejszy.
Tak jak wspominałem na DC, nie ma sensu ustanawiać się z pozycji obserwatora ziemskiego, bo nie gramy na Ziemi, a mieszkańcy Imperiusa nie wiedzą nawet czym ona jest. Więc prawa fizyki które ich obowiązują, są dla nich jedynymi znanymi i naturalnymi.

Wprowadziliśmy zmianę mechaniczną w dylatacji czasu, ja dodałem trochę flavouru fabularnego, ale jak wspominałem jeżeli ktoś będzie mnie chciał zagiąć swoją wiedzą z zakresu fizyki na pewno tego dokona :) myślę, że powinniśmy skupić się na podstawach, bo w detale nie jestem w stanie wejść. Jest to fantastyczny układ, normalnie układy planetarne z czerwonymi karłami mają rok rzędu paru dni, a nie 150 dni. 150 dni to ekstremum i należy do rzadkości.
Także.. nie pastw się nade mną xD jeżeli jest jakiś wielki absurd, to daj znać, ale poza tym jak wyżej.
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Dobra, już wiem o co chodziło Princepsowi - na dodatek na rację :oops:
Wprowadzam poniższe zmiany (zaraz będą w kosmologii):
- księżyc Imperius również ma swój ruch obrotowy (czyli się kręci wokół własnej osi, jak Ziemia)
- by cykl dnia i nocy był w miarę normalny, częściowo światło gwiazdy jest odbijane przez macierzystą planetę naszego księżyca, za sprawą tajemniczego(tm) pierwiastka 8-)
- Princeps też podpowiada że za tą sprawą co drugi dzień będzie też troszkę ciemniejszy
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Kociebor

Post autor: Kociebor »

- by cykl dnia i nocy był w miarę normalny, częściowo światło gwiazdy jest odbijane przez macierzystą planetę naszego księżyca, za sprawą tajemniczego(tm) pierwiastka 8-)
- starczy atmosfera, jak chcesz to zobaczyc to zobacz w avatarze polifelma

ja mam inne pytanie jakie jest nachylenie osi księżyca względem płaszczyzny ruchu.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

A jaka jest potrzeba w ustaleniu tego? Sens IG.
Awatar użytkownika
Elenorsar

Post autor: Elenorsar »

viewtopic.php?t=436

Czy w tym przykładzie wyliczanie budżetu nie jest błędne? Chodzi mi o złoto w PB, według tego linku:
viewtopic.php?p=2271#p2271

Jest inny wzór i w dodatku, czy nie trzeba dodać przychodu złota z handlu?
Awatar użytkownika
Tymus

Post autor: Tymus »

Tak, dane w przykładzie są nieaktualne (poprzednia wersja która nie uwzgłedniała rozbicia dochodu z PB). Przykład miał pokazać przykładową strukturę budżetu jeśli chodzi o formatowanie, dlatego nie zmieniałem danych.

Obowiązuje oczywiście wzór z zasad.
Awatar użytkownika
Gustaw

Post autor: Gustaw »

Płacimy w pierwszej turze żołd dla wojska startowego?
Wydaje mi się, że gdzieś to pytanie było i była na to odpowiedź (że nie płacimy), ale nie mogę tego znaleźć.
Awatar użytkownika
Tymus

Post autor: Tymus »

Jesteśmy dla Was za dobrzy - nie płacicie.
Ale tylko dla jednostek startowych!
Kociebor

Post autor: Kociebor »

Skryba pisze: śr paź 18, 2023 1:21 pm A jaka jest potrzeba w ustaleniu tego? Sens IG.
Nawigacja, dzien i noc polarna, to w sumie to dużo miesza na niebie, z pozytywow dość szybko musiano teorie heliocentryczna wymyślić.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Nawigacja
Całe szczęście nie musisz kierować pojedynczymi ludzikami na morzu :)
dzien i noc polarna
Uznajmy, że poza obszarem grywalnym.
teorie heliocentryczna wymyślić.
Ogólnie świat jest dosyć zaawansowany, bo nasze Imperium nie padło, tylko jest osłabione. Więc tak, wymyślono.

Jak już pisałem, to jest tylko flavour, dowalanie się do tego na pewno spowodowałoby wywalenie go na głowę (bo nie jestem astrofizykiem, tylko troszku się tym interesuję) - pytanie brzmi po co. Jeśli ktoś ma problem z zaakceptowaniem tego, to niech po prostu sobie napisze w głowie "tak jest bo to fantasy" :)
Nie sądzę by był sens wracać do tego tematu. Princeps obnażył koszmarne dziury w logice, które jakoś załataliśmy razem i tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum administracyjne”