Albo to albo usunięcie motywu traktatu, który permanentnie zwalniał Królestwo z obligacji wasalnych.W sensie chcesz, żebym oficjalnie dalej był zobowiązany do płacenia daniny Impkowi, ale na start gry tego nie robię? Brzmi jak spore CB od państwa pewnie jakoś 5-krotnie silniejszego z którym dzielę granicę.2. "Kolejną wielką zmianą było wywalczenie na dworze imperialnym zwolnienia z obligacji wasalnych. Wprawdzie w zamyśle zabieg miał być tymczasowy, lecz panujący wtedy Alfonso II tak sformułował treść traktatu, żeby zmiana była permanentna." - tak jak przy innych podaniach zaznaczałem, zwolnienie z stosunku wasalnego, Imperium mogło co najwyżej (a i bardzo niechętnie) dawać tylko tymczasowo. Faktycznie mógł w sposób trwały zamrzeć stosunek wasalny natomiast o tym, że traktat pernamentie uwalniał Królestwo prosiłbym wykreślić.
Czyli jaki bonus tutaj chcesz mieć? Zniżkę do budowy okrętów?Okręt stały - taki opisany w wojskowości, czyli nie zajumany od kupców.7. Port w Corentii - co to znaczy "okręty stały"? Z tym bonusem mam problem o tyle, że startowe statki kosztują po 1 sztuce złota i zaopatrzenia co turę... owszem mogę dać Tobie ten bonus ale nie wolałbyś zniżki do budowy okrętów
Ale jak tak sobie myślę, to rzeczywiście jak nie liczymy liczb dziesiętnych to takie coś nie ma sensu. W razie czego odbuduję go sobie w trakcie gry.
---
Widzę, że masz 4 minusy przy 3 bonusach. Jak chcesz tak sobie rozłożyć ten stosunek to Tobie nie bronię ale pytanie czy faktycznie chcesz się tak osłabiać.