Pytania do zasad

Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Pytania do zasad

Post autor: Skryba »

Kiedy są wątpliwości co do zapisu, Mistrz je rozstrzygnie właśnie tutaj.
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Awatar użytkownika
Badet

Re: Pytania do zasad

Post autor: Badet »

viewtopic.php?p=347#p347
per miasta

Jak w prowincji jest 49 PP to nie ma miasta? Czy to się jakoś zaokrągla?

EDIT: Pytam o rozłożenie startowe głównie.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Rozumiem - nie ma miasta. Zaokrąglenia są w dół, nie w górę.
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Awatar użytkownika
Elenorsar

Post autor: Elenorsar »

Pytanie do tego samego tematu. Mamy 200 PP łącznie na miasta i grody, czy mamy 200 na miasta i 200 na grody?
satanisallright

Post autor: satanisallright »

Jednostki specjalne będą do rozpisywania co erę? Bo przecież nie było takich, co sprawdzały się w kilku następujących po sobie erach.

i zaraz, jak to:
Rozumiem - nie ma miasta. Zaokrąglenia są w dół, nie w górę.
Miasto mamy tylko wtedy gdy w jakiejś prowincji umieścimy 50 pkt. populacji? Przy 200 na cały kraj?
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

@Elenorsar 200 PP jest na państwo, miasta i grody wynikają z tego, więc pula jest wspólna. Z 200 PP masz 4 miasta i 20 grodów.

@satanisallright JS - będzie możliwa oczywiście ewolucja JS.
Punkty - a co w tym dziwnego? Jak chcesz mieć równiej rozłożone punkty to będziesz mieć po prostu więcej grodów, liczba ludzi się zgadza. Jak chcesz mieć metropolie to musisz skoncentrować punkty. No i w trakcie IG będą powstawać.
2gi powód czemu to nie powinno dziwić, to że mamy bardzo ciemne wieki w świecie po katastrofie i takich miast jest po prostu mało na całym świecie.
Awatar użytkownika
Elenorsar

Post autor: Elenorsar »

Albo jestem ciemny, albo łącznik, którego używasz jest zły.

Na start mamy 4 miasta i 20 grodów, czy 4 miasta lub 20 grodów? Ewentualnie 3 miasta 15 grodów etc.? :P
satanisallright

ale co z mikroprowami. Sam komuś pisałeś "zrób tam sobie miasto" - żeby wziął prow i nie było pustaków na mapce.

Na razie wg tej zasady mamy coś takiego:
Obrazek W prow 1 gracz ładuje 50 pkt. i ma tam miasto.
W prow 2 gracz ładuje 20 pkt. i nie ma tam miasta (bo zasady)

Na oko ten prow 20 razy większy, czyli jakby gracz 2 (aby mieć w tej mikroprow miasto) mysi wywalić tam 50 pp, co jest wartością chorą i nierealną pod względem wielkości prow.

Gracz 2 wali 20 pkt. w taki mikroprow, co w przeniesieniu luźno 'density' (w sensie ta sama gęstość zaludnienia) oznaczałoby w tym dużym prow 400 pp, ale wciąż miasta nie może zrobić.

Te mikroprowy aż prosiły się, aby to były miasta, nawet jak tam się wsadzi 10pp (gęstość zaludnienia i tak byłaby wręcz sroga w odniesieniu do dużych prow, ale wg zasad - ni.

To ja się pytam czym są te mikroprowy. Bo jak jebne 10pp, to gęstość zaludnienia i tak wyjdzie 5- nawet 10 razy większa niż u innych, a miasta ni ma.
Ostatnio zmieniony pn lip 04, 2022 8:20 pm przez satanisallright, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

@Elenorsar I, nie lub. A ostateczna liczba zależy od tego jak rozdasz punkty (grody będą prawie zawsze, bo licznik zaczyna się nisko, ale jak widzisz w wątku co rozmawiam z satanem jest szansa nie mieć żadnego miasta bo żadna prowa nie dostanie 50+ PP)

@satanisallright co z tego, że jest większy? To jest już kwestia gęstości zaludnienia, a nie tego czy miasta są czy nie. Zresztą grody są w zupełności wystarczające w tej epoce, w której zaczynamy. Po prostu się nie obrażaj na te nazwy :D bo miasto to jest taki Rzym, Konstantynopol czy Kordowa, więc 50 PP to wcale nie jest liczba z czapy. To nie jest Głogówek na Śląsku.
to gęstość zaludnienia i tak wyjdzie 5- nawet 10 razy większa niż u innych, a miasta ni ma.
No i ja się pytam co w związku z tym? :D nienormalne to? Przecież w epoce były spokojnie takie sytuacje.
satanisallright

Próbuję odnaleźć tu logikę, bo wyjdzie na to, że 1/2 populacji państwa będę miał skoncentrowaną w 3 mikroprow, a technicznie nie mam zadnego miasta. Ogólnie w przełożeniu na zasady to olać to wąską strugą, ale mindblowem dostaję, bo mi się to nie spina.

Próbuję to sobie wyobrazić.

No oki mam gródek w tym mikroprow, dajmy na to nawet 1000 mieszkańców, a reszta specjalnie mieszka rozpylona po prowie (fabularnie pewnie jakieś prawo zabraniające zbyt się grupować) żeby przypadkiem kumulacji kilka-kilkadziesiąt tysi w jednym miejscu nie było.

Ja wiem, że okres wędrówek ludów i upadku miast, ale przypominam, że toto dotyczyło w dużej mierze Italii (też nie wszędzie, vide Wenecja) i zachodniej części cesarstwa Rzymskiego, które było pozamiatane wędrówkami ludów i miasta były splądrowane, a ludy barbarzyńców nie ablały koncepcji urbanizacji. No fajnie.
Tylko w tym samym czasie we wschodnim basenie Morza Śródziemnego było legitnie. Alexandria choćby, Antiochia (zanim Araby transferowały pozycję do Damaszku). Urbanizacja hulała.

No i ja w to celowałem.

Teraz serio nie wiem co z tym zrobić XD
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rekrutacja, zasady, lore, OG”