Pytania do zasad

Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Re: Pytania do zasad

Post autor: Skryba »

Raczej nie masz tam tylko 1 grodu, bo 1 gród to tylko 10 pp. Więc wtedy to z kolei nie jest bardzo zaludniony prow (mimo, że z racji powierzchni jest gęsto zaludniony).
Tutaj katastrofą jest objęty prawie cały znany świat, tak naprawdę mniejszy impact jest tylko na wyspach i na skrajnej północy (Saelidzi, Morianie, Dżerba, Lomdati). Więc analogia do Włoch nietrafiona
Miasta na Teli zabił 25letni głód związany z zimą i zmianami klimatycznymi, a jeszcze wcześniej męczyły je wyniszczające wojny diadochów.

Zasadę jako taką omówiliśmy, a tutaj możemy jeszcze sobie długo debatować na temat tego czy to ma sens, czy nie ma, jak coś wal na TF.
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
satanisallright

Post autor: satanisallright »

spoko, dałem na TF.

Inna kwestia, to dzieciorób.

Widzę toto:
Pierwszy etap odpowiada tzw. wiekom ciemnym - odpowiednik naszych lat ok. 600-1000.
Drugi etap odpowiada epoce feudalizmu - odpowiednik naszych lat ok. 1000-1400.
Trzeci etap odpowiada epoce renesansu - odpowiednik naszych lat ok. 1400-1800.
Czwarty etap jest opcjonalny i nie musi zostać rozegrany. Jest on odpowiednikiem długiego XIX stulecia, odpowiednik naszych lat 1800-1918.

2. Każdy etap trwa mniej-więcej 5 do 10 tur. Długość ta może być dowolnie zmieniana przez MG w porozumieniu z graczami, tj. wydłużana bądź skracana.
Przy założeniu, że każda tura trwa tydzień, co około 2 miesiące wchodzimy w nowy etap.
Powiedzmy 10 tur ery nr 1. To jak każda tura ma trwać tydzień...Wychodzi, że w ciągu tygodnia mija 40 lat ingame (pierwsza era, założenie 10 tur).
Trochę nie chwytam motywu dzieciorob i prowadzenia dynastyki w oparciu o to. Bo zgłaszam parę do rozrodu, a przy rozlosowaniu dziecioroba (nowa tura) typ/dziewycha ma już wirtualnie 40 lat? Pierwszy raz widzę taką koncepcję łączenia historical-speed-run, z dokładną dynastyką (pozioim dziecioroba czy mariaży). Mógłbyś wyjaśnić jak to w praktyce działa?
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Gdzieś o tym pisałem na forum, ale faktycznie mogło się zakopać. I fakt, trochę brzmienie tego może wprowadzać w błąd.
No więc dobrze, że tu się oficjalnie pojawia to naprostuję dla wszystkich od razu :)

To nie tak, że 1 tura to 40 lat czy 100 lat czy ileś. Te widełki, które są obok każdego etapu pokazują nie ilość lat, które gramy, a raczej epokę, do której się odwołujemy (którą odgrywamy).
Grać będziemy zatem klasyczną ilość lat, jak się etap kończy to przeskoki czyszczenia mapy będą 50, góra 100 lat. Następnie kontynuacja mniej-więcej gdzie zaczęliśmy.

Zrobi nam to speedrun co najwyżej technologiczny, bo np. licząc po 10 lat na etap i 100 lat na międzyetapie to nadal daje 330/440 lat ogółem - robimy IRL lat grubo ponad tysiąc :D ale też dlatego etap IV jest opcjonalny, bo on najbardziej odstaje (rewolucja przemysłowa, naukowa, itp)
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
satanisallright

Chyba kumam, ale żeby się upewnić - gramy powiedzmy 10 tur, aby zrobić załóżmy 100 lat ingame (mniej więcej, tak jak pisasz to nie ważne i niejednoznacznie zdefiniowane ile mija). A potem minie z 50-100 lat w offie gdzie będą efekty tego co naszymi działaniami zrobiliśmy w te 10 tur (i ten off będzie np też 100 lat).

W kwestii dynastyki jednak to będzie rozród całego pokolenia, czy jak? Dam parę w dzieciorobie a efektem będzie ile spłodzili potomków w ciągu nie wiem - całego, lub połowy pożycia małżeńskiego?
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Jak będzie wola, zagramy więcej tur, ale zwykle po 10 wszyscy już zaczynają się rozglądać za nowym pbfem xd
1 tura = 1 rok
Tak, z offem dokładnie tak.

Do dziecioroba mam też moduł adhocowy, więc mogę generwować następne pokolenia w offie. Konsultacje planuję robić w porozumieniu z graczami, więc wsio powinno być ok.
satanisallright

1 tura = 1 rok
oki, to nic nie rozumiem, ale zdam się na obserwacje jak to w praktyce bedzie wyglądać
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Przeskok jest tylko w międzyetapiach, same etapy gramy jak klasycznego PBF.
satanisallright

pytanie a propos bogactw (złoża)

Jak się zwiększa pkt. bogactwa prowincji to złoża rosną?

Np. Mam 40 pkt. bogactwa i z tego mam 4x zwykłe zboża (każde za 10 pkt. bogactwa ), ale celuję by ta prowincja finalnie miała motyw dużych-bogatych złóż za 50 pkt. (na start nie mogę)

Mam to np. opisać jako 4x złoża żelaza i jak wzrośnie pkb prowincji o 10, do 50, to złoża staną się 'bogate/duże' etc?
Awatar użytkownika
Skryba
Mistrz Gry
Kontakt:

Tak, rosną. Na dodatek jak będzie przeskok z 40 do 50 to masz 5x małe złoża i 1x duże złoże (analogicznie jak z miasteczkami/miastami).
Awatar użytkownika
Elenorsar

Post autor: Elenorsar »

7. Dynastię na starcie możemy rozpisać maksymalnie na 6 postaci. Po jej ogłoszeniu nie ma możliwości wprowadzania zmian innych niż In Game. (Uwaga: administracja widzi historię edycji).
Stosunek kobiet do mężczyzn oraz dzieci do dorosłych nie może przekraczać 60% do 40% (tj. nie możemy mieć 70% dorosłych czy mężczyzn, czy na odwrót).
Nie ma innych ograniczeń co do wieku postaci, poza dorosłością i małoletnością (15-latkowie są traktowani jako dorośli).
Zabierałem się za zrobienie dynastii, ale mam kilka pytań, bo stosunek 60/40 jest tutaj ciężki do zachowania, bo jakby nie robić to przy 6 postaciach będzie 50/50. 3 kobiety, 3 mężczyzn w tym 3 dzieci i 3 dorosłych. Jak przesunie się przynajmniej 1 postać w inna stronę to wyjdzie 33/67. To ma tak wyglądać, czy podany stosunek został źle podany? :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rekrutacja, zasady, lore, OG”