Wiesz co, powiem Ci że mnie zagiąłeś, bo nie mam zielonego pojęcia czy w XVI wieku ktoś by potrafił taką operację czy sterylizację przeprowadzić xD
Zrobimy tak - wrzuć tu jakiś dowód z literatury historycznej dostępnej online, ok?
Bo trochę jestem sceptyczny czy to te czasy już. A jednocześnie nie mam ochoty by to było w mojej historii przeglądarki xD
4, 5 - ok
8 - ok
9 - opisz proszę tych reprezentantów władzy księcia; co do sprzeciwu wobec księcia tak może być w teorii, spoko.
10 - ok
11 - opisz to trochę pls
12 - nadal jestem sceptyczny
Związek Handlowy Czarnego Oka
Re: Związek Handlowy Czarnego Oka
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
https://en.wikipedia.org/wiki/De_Humani ... bri_Septem
na disco masz też plik źródłowy do opracowania
https://www.ctsnet.org/article/history- ... monitoring
Tutaj kolejne o operacjach na płucach, zasadniczo to jest też prostszy pomysł na sterylizację u kobiet, w sensie termiczna. Choć zasadniczo, mógłby być też celibat i zakaz posiadania dzieci przez kandydata. cośtam cośtam czystośc, cośtam cośtam.
9. okay
12 - a coś z żegluga może, np lepsi nawigatorzy itp.
na disco masz też plik źródłowy do opracowania
https://www.ctsnet.org/article/history- ... monitoring
Tutaj kolejne o operacjach na płucach, zasadniczo to jest też prostszy pomysł na sterylizację u kobiet, w sensie termiczna. Choć zasadniczo, mógłby być też celibat i zakaz posiadania dzieci przez kandydata. cośtam cośtam czystośc, cośtam cośtam.
9. okay
12 - a coś z żegluga może, np lepsi nawigatorzy itp.
To jeszcze ode mnie:
A. Nie widzę nigdzie informacji o mniejszej religii.
B. Władza w rękach ludu - tak jak pisaliśmy w innym podaniu, widząc doświadczenia z poprzedniej edycji nie chcielibyśmy tego traktować za minus
C. Wolałbym byś nie brał mniejszego kraju z liczniejszą populacją - zwłaszcza, że oba modyfikatory wpływają na jedną rzecz - PP.
A. Nie widzę nigdzie informacji o mniejszej religii.
B. Władza w rękach ludu - tak jak pisaliśmy w innym podaniu, widząc doświadczenia z poprzedniej edycji nie chcielibyśmy tego traktować za minus
C. Wolałbym byś nie brał mniejszego kraju z liczniejszą populacją - zwłaszcza, że oba modyfikatory wpływają na jedną rzecz - PP.
A. hmm dorzucę nieco pomieszania z innymi nurtami wiary w kruczą
B. Rozumiem jak najbardziej
C. Jak najbardziej czaję, po tym jak wyjaśniliście że PP to ludność wiejska wolałbym nawet by było to bardziej coś ala większa ludność w miastach, tam po prostu śmiertelność powinna być mniejsza a środowisko bezpieczniejsze. Mam aktualnie większe miasta, myślę czy to konieczne. A coś w rodzaju bonusu do marynarki?
B. Rozumiem jak najbardziej
C. Jak najbardziej czaję, po tym jak wyjaśniliście że PP to ludność wiejska wolałbym nawet by było to bardziej coś ala większa ludność w miastach, tam po prostu śmiertelność powinna być mniejsza a środowisko bezpieczniejsze. Mam aktualnie większe miasta, myślę czy to konieczne. A coś w rodzaju bonusu do marynarki?
A. To musi być osobna wiara albo herezja - nurt w głównej wierze nie przejdzie
C. Może taki sam bonus jak ma Saharczyk?
C. Może taki sam bonus jak ma Saharczyk?
A - wezmę religię z północy od Republiki Avonarskiej, może jakąś domieszkę herezji sępiego króla niewielką bo to pasuje.
B - A wiesz, brzmi bardzo fajnie, nie powiem kupuje mnie to
B - A wiesz, brzmi bardzo fajnie, nie powiem kupuje mnie to
Niech będzie zgoda na te operacje, ale tylko na osobie władcy. Bez występowania szerzej (czyli wiedza jest, ale limitowana).
When I became a man I put away childish things, including the fear of childishness and the desire to be very grown up. - C.S. Lewis
Jako, że poza kwestią mniejszości religijnej nie mamy więcej uwag to:
PODANIE WARUNKOWO ZAAKCEPTOWANE
Warunkowe zaakceptowanie oznacza:
I. Na skutek innych podań mogą jeszcze wyniknąć kwestie, które trzeba będzie to doprecyzować (zwłaszcza w przypadku konfliktu podań).
II. Zmiany modyfikatorów mogą ulec zmianie z uwagi na balans.
III. Możesz dalej proponować zmiany, natomiast od teraz każda zmiana podania musi być wcześniej konsultowana z GMami.
IV. Możliwe jest "ponowne otwarcie podania" na Twoją prośbę, w przypadku znacznej zmiany mechaniki lub zmiany stanu startowego.
Natomiast uznaję, że w kraju będzie mniejszość religijna z podania Adolfusa lub inna jeśli ona nie przejdzie. Powoływanie się potem na fakt, że nie ma tego w podaniu będzie skutkowało powodziami, suszami, dżumą i lawinami.
Modyfikatory:
Tradycje morskie
W tym kraju życie zależy od morza, i to bardziej niż by się mogło wydawać
Skutek: W przypadku wyprawy oraz wojny, łatwiejsze jest zmobilizowanie "cywilnych" okrętów
Działająca akademia
Krucza Akademia, jeden z niewielu bardzo starych uniwersytetów na kontynencie
Skutek: Kraj posiada Kruczą Akademię, która chociaż niedofinansowana może zostać łatwiej rozbudowana
Duże miasto
Sanethal jest istną perłą północy, potężnym ośrodkiem miejskim stanowiącym w zasadzie centrum regionu
Skutek: Kraj otrzymuje dodatkowe 5 PB na start
Bonusy z handlu
Państwo to słynie z handlu przede wszystkim morskiego, mawia się że ci którzy przekupili nawet krucze bestie potrafią dogadać się z każdym
Skutek: Kraj rozpoczyna grę z 45% współczynnika handlu
Mały kraj
Nixowie zajmują głownie wybrzeża a teren wysp na północy półwyspu jest nie zamieszkały z uwagi na bycie siedliskiem wielkich kruków.
Skutek: Kraj zaczyna z 2 prowincjami mniej i 40 PP mniej
Nieefektywna administracja
Nixowie zajmują głownie wybrzeża a teren wysp na północy półwyspu jest nie zamieszkały z uwagi na bycie siedliskiem wielkich kruków.
Skutek: Startowy poziom centralizacji w kraju wynosi 35%
Mniejsza liczba zamków
Skutek: Kraj startuje z jednym zamkiem II poziomu mniej oraz dwoma zamkami I poziomu mniej
PODANIE WARUNKOWO ZAAKCEPTOWANE
Warunkowe zaakceptowanie oznacza:
I. Na skutek innych podań mogą jeszcze wyniknąć kwestie, które trzeba będzie to doprecyzować (zwłaszcza w przypadku konfliktu podań).
II. Zmiany modyfikatorów mogą ulec zmianie z uwagi na balans.
III. Możesz dalej proponować zmiany, natomiast od teraz każda zmiana podania musi być wcześniej konsultowana z GMami.
IV. Możliwe jest "ponowne otwarcie podania" na Twoją prośbę, w przypadku znacznej zmiany mechaniki lub zmiany stanu startowego.
Natomiast uznaję, że w kraju będzie mniejszość religijna z podania Adolfusa lub inna jeśli ona nie przejdzie. Powoływanie się potem na fakt, że nie ma tego w podaniu będzie skutkowało powodziami, suszami, dżumą i lawinami.
Modyfikatory:
Tradycje morskie
W tym kraju życie zależy od morza, i to bardziej niż by się mogło wydawać
Skutek: W przypadku wyprawy oraz wojny, łatwiejsze jest zmobilizowanie "cywilnych" okrętów
Działająca akademia
Krucza Akademia, jeden z niewielu bardzo starych uniwersytetów na kontynencie
Skutek: Kraj posiada Kruczą Akademię, która chociaż niedofinansowana może zostać łatwiej rozbudowana
Duże miasto
Sanethal jest istną perłą północy, potężnym ośrodkiem miejskim stanowiącym w zasadzie centrum regionu
Skutek: Kraj otrzymuje dodatkowe 5 PB na start
Bonusy z handlu
Państwo to słynie z handlu przede wszystkim morskiego, mawia się że ci którzy przekupili nawet krucze bestie potrafią dogadać się z każdym
Skutek: Kraj rozpoczyna grę z 45% współczynnika handlu
Mały kraj
Skutek: Kraj zaczyna z 2 prowincjami mniej i 40 PP mniej
Nieefektywna administracja
Skutek: Startowy poziom centralizacji w kraju wynosi 35%
Mniejsza liczba zamków
Skutek: Kraj startuje z jednym zamkiem II poziomu mniej oraz dwoma zamkami I poziomu mniej